Ambassade en Consulaten van België in Japan
Home Ambassade en consulaten Ambassade in Tokio Welkomstwoord van de Ambassadeur

Welkomstwoord van de Ambassadeur

Gunther Sleeuwagen

Beste landgenoten,
Beste vrienden van België en Japan,

België en Japan onderhouden uitstekende relaties. Ze zijn geworteld in een lange geschiedenis van rijke uitwisselingen en gebaseerd op een sterke sokkel van wederzijds vertrouwen en respect, en van  gedeelde waarden.  In 2016 hebben we de 150ste verjaardag gevierd van de vriendschapsrelaties tussen België en Japan. Het jaar werd bekroond met het staatsbezoek aan Japan van Koning Filip en Koningin Mathilde. Het was een gelegenheid om de veelzijdigheid van onze relaties te onderstrepen, maar ook om vooruit te kijken en onze toekomstige relaties met een nieuw élan verder te versterken.

De ambassade probeert de tussenschakel te zijn tussen talrijke actoren die de relatie tussen België en Japan vormgeven. We kijken ernaar uit om met onze Belgische en Japanse partners samen te werken om nieuwe ideeën en projecten te promoten van artistieke, academische, business- en sociale aard in heel Japan. Ons doel is een omgeving te creëren waarin wederzijdse handel en investeringen, culturele en academische uitwisselingen en contacten tussen mensen kunnen tot bloei komen.

We bereiden ons ook enthousiast voor op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio in 2020, die voor onze bilaterale relaties zonder twijfel opnieuw voor een hoogtepunt zullen zorgen, en onze burgers dichter bij elkaar zullen brengen. 100 jaar geleden vonden de Olympische Spelen van 1920 plaats in Antwerpen. Het was daar dat Japan zijn eerste Olympische medailles ooit behaalde, een herinnering om te delen.

Ondertussen blijven we als ambassade ook permanent inzetten op een optimale dienstverlening aan onze landgenoten in Japan, zowel voor wie in Japan woont als voor de tijdelijke bezoekers die naar Japan reizen voor zaken, toerisme of academische of culturele uitwisselingen.

De rechtstreekse vlucht tussen Tokio en Brussel heeft al een nieuwe impuls gegeven aan de contacten en bezoeken en daarover verheugen we ons ten zeerste.

En dit jaar vieren we ook de 90ste verjaardag van onze aanwezigheid in de mooie wijk Kojimachi in het centrum van Tokio, een verjaardag die we zullen vieren met de lokale gemeenschap.

Uw mening en uw projecten interesseren ons. Aarzel niet om een afspraak te maken met de medewerkers van de ambassade of mezelf om uw ideeën en plannen te komen toelichten. En blijf ook in contact met ons via onze sociale mediakanalen!

Graag tot spoedig,

Gunther Sleeuwagen
Ambassadeur