Ambassade en Consulaten van België in Japan
Home Consulaire diensten Belgisch paspoort Preregistratie van biometrische gegevens waarna u binnen de 12 maanden uw paspoort aanvraagt

Preregistratie van biometrische gegevens waarna u binnen de 12 maanden uw paspoort aanvraagt

U hebt niet onmiddellijk een paspoort nodig, maar u wenst vooraf uw vingerafdrukken, foto en handtekening te laten registreren? Deze “preregistratie” kan en is gratis.

De preregistratie kan gedaan worden 

  • door de  Ambassade in Tokio
  • tijdens een “flying consul”-missie (zie hieronder)
  • in een Belgische diplomatieke of consulaire post in een ander land (zie hieronder)

U zal een formulier verkrijgen ter bevestiging van de preregistratie. Die bevestiging is geldig voor 1 jaar. U moet dus binnen de 12 maanden nadat u de bevestiging ontvangen heeft uw schriftelijke aanvraag bij de Ambassade in Tokio indienen. Vergeet niet het formulier dat u kreeg ter bevestiging van de preregistratie bij te voegen. Mocht u de bevestiging ondertussen verloren hebben,  contacteer de Ambassade dan per e-mail. 

Optie 1: De registratie van biometrische gegevens in de Ambassade in Tokio

Als u zich bijvoorbeeld in Tokio of in de buurt van de ambassade bevindt, maar uw paspoort voorlopig niet hoeft te vernieuwen, kunt u ervoor kiezen een e-Appointment te maken voor de preregistratie van uw biometrische gegevens om het paspoort op een later tijdstip aan te vragen. 

Optie 2: De registratie van biometrische gegevens door de “flying consul”

Voor Belgen die niet in de omgeving van Tokio wonen, is het niet altijd evident om naar de ambassade te gaan om hun foto, vingerafdrukken en handtekeningen te laten registreren. De ambassade organiseert van tijd tot tijd "flying consul"-missies, met name in Osaka (minstens één keer per jaar) en soms in andere regio's van Japan. In dat geval worden de Belgen die in die regio's wonen, gecontacteerd door de ambassade. Enkel diegenen die reageren en een bevestiging krijgen van de Ambassade, worden ontvangen tijdens deze "flying consul missions".

Optie 3: De registratie van de biometrische gegevens door een diplomatieke of consulaire post in een ander land

Bevindt u zich tijdelijk in een ander land, dan kunt u voor de pre-registratie van de biometrische gegevens ook terecht bij de Belgische diplomatieke of consulaire post in dat land (verifieer hier de coördinaten van alle Belgische consulaten in het buitenland).

Contacteer de Ambassade in Tokio per e-mail om alle benodigde documenten te bekomen. Daarna kan u de andere post contacteren om een afspraak te maken. 

Opgelet! Belgische diplomatieke of consulaire posten kunnen u enkel bijstaan indien uw aanvraag voorafgaandelijk werd geregistreerd op de Ambassade in Tokio en deze zijn/haar akkoord gaf​.