Ambassade en Consulaten van België in Japan
Home Consulaire diensten Identiteitskaart (eID)

Identiteitskaart (eID)

LET OP!

De procedure voor het aanvragen van een elektronische identiteitskaart of een Kids-ID (als uw kind 6 jaar of ouder is) is sinds juni 2021 aangepast. Het aanvragen van een identiteitskaart dient in persoon (vanaf 6 jaar) aangevraagd te worden met afspraak via e-Appointment.

Elke Belg van 12 jaar of ouder die ingeschreven is in de consulaire registers moet een identiteitskaart aanvragen. Voor kinderen onder 12 jaar (Kids-ID) is dit niet verplicht. De huidige generatie identiteitskaarten bevat een elektronische chip (vandaar de naam "eID") waarin de gegevens van de houder opgeslagen zijn (het adres wordt echter niet vermeld, enkel "Tokio, Japan). De houder van een eID heeft recht op inzage van de gegevens die op de chip vermeld staan.

Indien de vervaldatum op uw huidige eID kaart nog geldig is hoeft u nog geen nieuwe aan te vragen.

Is uw eID of Kids-ID verloren of gestolen, dan is een  aangifte bij de politie noodzakelijk  en dient u tevens het verlies te melden bij www.checkdoc.be

De afgifte van een eID kan tot 6 weken in beslag nemen. De vraag tot afgifte kan enkel aangevraagd worden door Belgen die afgeschreven zijn uit de bevolkingsregister in België en officieel ingeschreven zijn in deze post en kan pas behandeld worden indien uw administratief dossier up to date is.

eID vanaf 12 jaar: Procedure

KidsID: Procedure

KAARTLEZERS VOOR BELGISCHE ID-KAARTEN

De Belgische identiteitskaartlezers die in ons bezit zijn, zitten in ons toetsenbord.  Om veiligheidsredenen is het helaas niet mogelijk om u toegang te geven tot onze ICT-apparatuur.

U kan een eID kaartlezer aanschaffen in bijna alle winkels of online webshops die computers, multimedia of elektro verkopen. U kunt bij voorbeel bij Amazon nagaan of ze een compatibele reader voor Belgische identiteitskaarten verkopen. 

De kaartlezers die sommige banken aanbieden voor internetbankieren kunnen ook als eID kaartlezer gebruikt worden (https://sma-help.fedict.belgium.be/nl/faq/125#6386).

Een andere mogelijkheid is om een “token” aan te vragen op www.taxonweb.be.