Ambassade en Consulaten van België in Japan
Home COVID-19

COVID-19

COVID19

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Heel veel landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen waardoor geen normale doorgang over grenzen kan gegarandeerd worden. Meer en meer vliegtuigmaatschappijen verminderen ook drastisch het aantal vluchten/bestemmingen wereldwijd.

Het risico dat Belgische burgers geblokkeerd raken, is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland sinds 14/03/2020 door de FOD Buitenlandse Zaken worden afgeraden.

Momenteel heeft België noch beperkingen noch richtlijnen betreffende quarantaine ingevoerd voor Belgische reizigers uit Japan. U vindt hieronder een link naar de website belgium.be met de mededeling van de regering over de maatregelen in verband met het coronavirus:

https://www.belgium.be/nl/nieuws/2020/coronavirus_versterkte_maatregelen

https://www.belgium.be/nl/nieuws/2020/coronavirus_fase_2_gehandhaafd_overgang_naar_de_federale_fase_en_bijkomende_maatregelen

Niettemin, wie zich in het buitenland bevindt en naar België of Japan terug wil keren, dient zich in eerste instantie te richten tot het reisagentschap, touroperator of vliegtuigmaatschappij, en zich goed te informeren bij de lokale overheid over eventuele beperkingen.

Het wordt aan alle reizigers met klem aangeraden om zich te registreren op travellers online, een portaal van de Belgische overheid voor reizigers: https://travellersonline.diplomatie.be/

Onze Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin heeft ook beslist om het call center van Buitenlandse Zaken te openen om onze landgenoten die in het buitenland in de problemen komen door beperkingen wegens het coronavirus, consulaire bijstand te verlenen waar mogelijk. Het call center van Buitenlandse Zaken is te bereiken op 02/501 4000 van 9u00 tot 20u00.” https://diplomatie.belgium.be/nl/newsroom/nieuws/2020/buitenlandse_zaken_raadt_alle_reizen_naar_het_buitenland_af

 

In geval van nood in Japan:

Natuurlijk kunt u altijd terecht bij onze Ambassade te Tokio.

We raden u ook aan om regelmatig het reisadvies over Japan te raadplegen dat gepubliceerd is op de Belgische website voor buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/japan

Verder raden wij u aan om de hygiënische richtlijnen van de ‘WHO’ te volgen https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019,  onnodige verplaatsingen te vermijden en situaties te vermijden waar veel mensen samenkomen. 

 

Belgen woonachtig in Japan

Het is momenteel nog altijd mogelijk om, als Belgisch onderdaan, ongeacht de beperkingen die gesteld zijn op niet-Belgen, terug te keren naar België via commerciële transportmiddelen. Geen quarantaine voor Belgen die terugkeren uit Japan is momenteel van toepassing.

Volgens de huidige guidelines van de Japanse overheid is het ook mogelijk voor niet-Japanners om terug te keren naar Japan mits ze een geldige verblijfsvergunning en een re-entry permit in het paspoort bezitten. Gezien de fluide situatie is het sterk aangeraden om contact op te nemen met de Japanse overheid voor een terugkeer naar Japan te plannen. Meer informatie op volgende website (Japanstalige website)

 

Boodschap van de Ambassade

18/03/2020 - Covid-19: Consulaire diensten bij de Ambassade

Boodschap aan de Belgen woonachtig te  Japan

27/03/2020 - Covid-19: Nieuwe maatregelen aangenomen door Japan

02/04/2020 - Covid-19: Belangrijke informatie voor de niet-Japanse inwoners die willen reizen

 

Boodschappen aan de Belgische toeristen geregistreerd in Travellersonline

15/03/2020 - Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar het buitenland af

27/03/2020 - DRINGEND - Nieuwe maatregelen aangenomen door Japan, Drastische vermindering van vluchten