Ambassade en Consulaten van België in Japan
Home Op reis in Japan Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

1. Met welke documenten kan ik naar Japan reizen?

Een geldig Belgisch paspoort is voldoend. Opgelet, indien u een doorreis door een ander Aziatisch land voorzien heeft, dient u er rekening mee te houden dat voor de meeste Aziatische landen een geldigheidsduur van uw paspoort van ten minste 6 maanden vanaf de dag van aankomst is vereist.

 

2. Kan ik met mijn Belgische paspoort reizen naar de VS?

Uw paspoort moet over een machineleesbare zone beschikken en inschrijving in het ESTA-systeem is verplicht. U vindt meer informatie op de website van de U.S. Ambassade in Brussel: http://belgium.usembassy.gov/visa_waiver_program.html.

 

3. Welke betaalmiddelen kan ik het best gebruiken in Japan?

  • Als u door Japan reist, vertrouw dan niet steeds op het afhalen van geld met kredietkaart. Zorg altijd dat u over een voldoende voorraad yens beschikt.
  • Met de meest gangbare kredietkaarten (Visa, MasterCard, JCB, Diners Club en American Express) kan je betalen in grote hotels en winkels, maar niet overal.
  • Geld wisselen kan ook.

Voor nuttige adressen, zie website van JNTO (Japan National Tourism Organization): www.jnto.go.jp/eng/arrange/essential/money.html.

 

4. Geld afhalen aan ATM’s  

Gelieve vóór uw vertrek te verifiëren bij uw bank of uw bankkaart afgeleverd door een Belgische bank buiten Europa kan worden gebruikt.

In sommige gevallen zal u de toestemming aan uw bank moeten vragen om uw debietkaart in Japan te kunnen gebruiken. Voor Japan dient de tijdelijke openstelling van de Maestrofunctie op uw kaart voor gebruik buiten Europa vóór uw reis te worden aangevraagd.

De volgende kaarten, kunnen in principe tijdens de openingsuren, worden gebruikt in bijna alle postkantoren: Visa, Visa Electron, Plus, MasterCard, Cirrus, American Express, Diners Club International, JCB.

Convenience stores: in principe kunt u met de meest gangbare buitenlandse kredietkaarten en met Maestro/Cirrus-kaarten geld afhalen aan de ATMs van de Seven Bank ( te vinden in Seven Eleven-winkels en Itoyokado-supermarkten) en van de Aeon Bank (o.a. te vinden Aeon-supermarkten en Ministop winkels).

Meer info kan u ook vinden op volgende websites:

Mastercard: www.mastercard.co.jp/personal/atm-notification.html
Seven Bank: www.sevenbank.co.jp/intlcard/index2.html
Japan Post Bank: www.jp-bank.japanpost.jp/en/ias/en_ias_index.htm

 

5. Wat moet ik doen om mijn kat of hond mee te nemen naar Japan of naar België?

Naar Japan

Om een huisdier in te voeren moet het dier een ingebrachte microchip dragen. De eigenaars moeten een gezondheidscertificaat en een bewijs van vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) hebben. Bovendien moet een bloedtest zes maanden voor de aankomst in Japan verricht worden. Bij gebrek aan deze documenten, kan een quarantaine van 14 à 180 dagen worden opgelegd. U moet de Japanse diergeneeskundige diensten van de plaats waar uw huisdier aankomt ten minste 40 dagen op voorhand verwittigen van zijn aankomst. De geüpdatet reglementering kan in het Engels worden geraadpleegd op de website van de Ministry of Agriculture, Fisheries and Forestry.

Voor uw vertrek van Japan, vergeet niet de diergeneeskundige diensten van de luchthaven of haven op voorhand te contacteren: www.maff.go.jp/aqs/english/animal/dog/export.html.

Naar België

De regels die worden gevolgd om huisdieren vanuit derde landen in Europa toe te laten worden binnen de Europese Unie geharmoniseerd: http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nocomm_third_en.htm. Om uw huisdier in België toe te laten moet u een attest van vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) afgeleverd door een Japanse dierenarts hebben, met legalisatie van zijn handtekening door de bevoegde Japanse overheden. Het is belangrijk dat uw huisdier pas vanaf min. 21 dagen na de vaccinatie in België binnenkomt, en vóór het certificaat verstreken is. Het dier hoeft dan niet in quarantaine. Uw dier moet geïdentificeerd kunnen worden door middel van een aangebrachte microchip of een tatoeage.

Voor meer informatie, contacteer de Belgische Veterinaire Diensten in Brussel: 
www.health.belgium.be/eportal/AnimalsandPlants/travellingwithyourpets/Animauxdomestiques/index.htm?&fodnlang=nl.

 

6. Kan ik in Japan rijden met mijn in België bekomen internationaal rijbewijs?

Nee. Japan weigert om internationale rijbewijzen te erkennen die uitgegeven zijn conform aan het model bepaald door de conventie van Wenen van 8 november 1968 inzake het wegverkeer.

Houders van een Belgisch nationaal rijbewijs op doorreis in Japan (= verblijf van minder dan één jaar) kunnen er echter rijden met hun Belgische rijbewijs op voorwaarde dat het vergezeld is van een vertaling in het Japans. Dergelijke vertaling kan worden aangevraagd bij de diensten van de Japan Automobile Federation. Veuillez consulter pour cela leur site: (http://www.jaf.or.jp/e/translation/with.htm). Opgelet! De ambassade komt niet tussenbeide in deze procedure.