Ambassade en Consulaten van België in Japan
Home Op Reis Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

1. Met welke documenten kan ik naar Japan reizen?

Een geldig Belgisch paspoort is voldoend. Opgelet, indien u een doorreis door een ander Aziatisch land voorzien heeft, dient u er rekening mee te houden dat voor de meeste Aziatische landen een geldigheidsduur van uw paspoort van ten minste 6 maanden vanaf de dag van aankomst is vereist.

2. Welke betaalmiddelen kan ik het best gebruiken in Japan?

  • Als u door Japan reist, vertrouw dan niet steeds op het afhalen van geld met kredietkaart. Zorg altijd dat u over een voldoende voorraad yens beschikt.
  • Met de meest gangbare kredietkaarten (Visa, MasterCard, JCB, Diners Club en American Express) kan je betalen in grote hotels en winkels, maar niet overal.
  • Geld wisselen kan ook.

Voor nuttige adressen, zie website van JNTO (Japan National Tourism Organization): www.jnto.go.jp/eng/arrange/essential/money.html.

3. Geld afhalen aan ATM’s  

Gelieve vóór uw vertrek te verifiëren bij uw bank of uw bankkaart afgeleverd door een Belgische bank buiten Europa kan worden gebruikt.

In sommige gevallen zal u de toestemming aan uw bank moeten vragen om uw debietkaart in Japan te kunnen gebruiken. Voor Japan dient de tijdelijke openstelling van de Maestrofunctie op uw kaart voor gebruik buiten Europa vóór uw reis te worden aangevraagd.

De volgende kaarten, kunnen in principe tijdens de openingsuren, worden gebruikt in bijna alle postkantoren: Visa, Visa Electron, Plus, MasterCard, Cirrus, American Express, Diners Club International, JCB.

Convenience stores: in principe kunt u met de meest gangbare buitenlandse kredietkaarten en met Maestro/Cirrus-kaarten geld afhalen aan de ATMs van de Seven Bank ( te vinden in Seven Eleven-winkels en Itoyokado-supermarkten) en van de Aeon Bank (o.a. te vinden Aeon-supermarkten en Ministop winkels).

Meer info kan u ook vinden op volgende websites:

Mastercard: www.mastercard.co.jp/personal/atm-notification.html
Seven Bank: www.sevenbank.co.jp/intlcard/index2.html
Japan Post Bank: www.jp-bank.japanpost.jp/en/ias/en_ias_index.htm

5. Kan ik in Japan rijden met mijn in België bekomen internationaal rijbewijs?

Nee. Japan weigert om internationale rijbewijzen te erkennen die uitgegeven zijn conform aan het model bepaald door de conventie van Wenen van 8 november 1968 inzake het wegverkeer.

Houders van een Belgisch nationaal rijbewijs op doorreis in Japan (= verblijf van minder dan één jaar) kunnen er echter rijden met hun Belgische rijbewijs op voorwaarde dat het vergezeld is van een vertaling in het Japans. Dergelijke vertaling kan worden aangevraagd bij de diensten van de Japan Automobile Federation. Veuillez consulter pour cela leur site: (http://www.jaf.or.jp/e/translation/with.htm). Opgelet! De ambassade komt niet tussenbeide in deze procedure.