Ambassade en Consulaten van België in Japan
Home Opgelet voor oplichters

Opgelet voor oplichters

April 2019

Recentelijk zijn verschillende Belgen het slachtoffer geworden van cybercriminelen die financiële producten verkopen via het internet, zoals u ook kan lezen in dit bericht.

Het gaat hier om het zogenaamde fenomeen “cold calling” waarover u meer informatie kan vinden op de website van de “Financial Services Agency” (FSA), de Japanse toezichthouder op de financiële markten: www.fsa.go.jp/en/refer/cold/index.html. In veel van deze gevallen komen de zogezegd in Japan gevestigde bedrijven voor op de lijst van “cold callers” van bovenvermelde website en zijn dit bijgevolg geen betrouwbare vennootschappen. Men dient alleszins al onraad te ruiken bij het feit dat een website van “een bedrijf gevestigd in Tokio” geen Japanse versie heeft.

We raden Belgische onderdanen aan om enkel met makelaars te werken die door de Financiële Autoriteiten van Japan vergund of erkend zijn (zie www.fsa.go.jp/en/regulated/licensed/index.html). Indien u toch in dergelijke oplichtingzaak betrokken mocht raken, kan u aangifte doen bij: https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/.

Nuttige links kan u vinden op: https://www.safeonweb.be/nl/nuttige-links