Veelgestelde vragen over consulaire diensten

 1. Laatst bijgewerkt op
 1. Met welke documenten kan ik naar Japan reizen?
 2. Hoe verkrijg ik een visum voor Japan?
 3. Welke betaalmiddelen kan ik het best gebruiken in Japan?
 4. Hoe kan ik geld afhalen aan ATM’s?
 5. Kan ik in Japan rijden met mijn in België bekomen internationaal rijbewijs?
 6. Wat moet ik doen om mijn huisdier mee te nemen naar Japan of naar België?
 7. Welke medicatie mag ik meebrengen naar Japan?
 8. Welke procedures moet ik volgen als ik uit Japan vertrek?
   

Met welke documenten kan ik naar Japan reizen?


Een geldig Belgisch paspoort is voldoende. Opgelet, indien u een doorreis door een ander Aziatisch land voorzien heeft, dient u er rekening mee te houden dat voor de meeste Aziatische landen een geldigheidsduur van uw paspoort van ten minste 6 maanden vanaf de dag van aankomst is vereist.

Opgelet, sommige COVID-19-maatregelen zijn nog steeds van kracht. Voor meer informatie, ga naar COVID-19 (3. Reisbeperkingen naar Japan)


Hoe verkrijg ik een visum voor Japan?


Helaas kan de Belgische ambassade alleen vragen met betrekking tot visa in België beantwoorden en is daarom niet bevoegd om u advies of informatie te geven over de toepassing van wetten en regels van immigratie uit een ander land.

We raden u ten zeerste aan om meer te weten te komen over het Japanse visumbeleid bij de verantwoordelijke autoriteiten, d.w.z. het lokale immigratiekantoor of de Japanse ambassade waar u woont.

Meer informatie:


Welke betaalmiddelen kan ik het best gebruiken in Japan?

 • Als u door Japan reist, vertrouw dan niet steeds op het afhalen van geld met kredietkaart. Zorg altijd dat u over een voldoende voorraad Japanse Yen beschikt.
 • Met de meest gangbare kredietkaarten (Visa, MasterCard, JCB, Diners Club en American Express) kan je betalen in grote hotels en winkels, maar niet overal.
 • Geld wisselen kan ook.

Voor nuttige adressen, zie de website van JNTO (Japan National Tourism Organization).


Hoe kan ik geld afhalen aan ATM’s? 


Gelieve vóór uw vertrek te verifiëren bij uw bank of uw bankkaart afgeleverd door een Belgische bank buiten Europa kan worden gebruikt.

In sommige gevallen zal u de toestemming aan uw bank moeten vragen om uw debietkaart in Japan te kunnen gebruiken. Voor Japan dient de tijdelijke openstelling van de Maestrofunctie op uw kaart voor gebruik buiten Europa vóór uw reis te worden aangevraagd.

De volgende kaarten, kunnen in principe tijdens de openingsuren, worden gebruikt in bijna alle postkantoren: Visa, Visa Electron, Plus, MasterCard, Cirrus, American Express, Diners Club International, JCB.

Convenience stores: in principe kunt u met de meest gangbare buitenlandse kredietkaarten en met Maestro/Cirrus-kaarten geld afhalen aan de ATMs van de Seven Bank ( te vinden in Seven Eleven-winkels en Itoyokado-supermarkten) en van de Aeon Bank (o.a. te vinden Aeon-supermarkten en Ministop winkels).

Meer info kan u ook vinden op volgende websites:


Kan ik in Japan rijden met mijn in België bekomen internationaal rijbewijs?


Nee. Japan weigert om internationale rijbewijzen te erkennen die uitgegeven zijn conform aan het model bepaald door de conventie van Wenen van 8 november 1968 inzake het wegverkeer.

Houders van een Belgisch nationaal rijbewijs op doorreis in Japan (= verblijf van minder dan één jaar) kunnen er echter rijden met hun Belgische rijbewijs op voorwaarde dat het vergezeld is van een vertaling in het Japans. Dergelijke vertaling kan worden aangevraagd bij de diensten van de Japan Automobile Federation. Bezoek de website van JAF voor meer informatie. 

Opgelet, de ambassade komt niet tussenbeide in deze procedure.

Zie ook Rijbewijzen


Wat moet ik doen om mijn huisdier mee te nemen naar Japan of naar België?


Naar Japan


Honden en katten die in Japan worden ingevoerd, moeten een import/quarantainecontrole ondergaan. Als honden en katten bij aankomst in Japan aan de importvereisten voldoen, is de quarantaineperiode binnen 12 uur. Als de honden en katten aan de vereisten niet voldoen, worden ze in quarantaine in een detentiefaciliteit van Animal Quarantine Service geplaatst gedurende de noodzakelijke periode (tot 180 dagen).

Afhankelijk van de resultaten van de quarantainecontrole mag de hond of kat Japan niet binnenkomen.

U moet de Japanse diergeneeskundige diensten van de plaats waar uw huisdier aankomt ten minste 40 dagen op voorhand verwittigen van zijn aankomst. De geüpdatete reglementering kan in het Engels worden geraadpleegd op de website van de Ministry of Agriculture, Fisheries and Forestry

Voor uw vertrek van Japan, vergeet niet de diergeneeskundige diensten van de luchthaven of haven op voorhand te contacteren.
 

Naar België


De regels die worden gevolgd om huisdieren vanuit derde landen in Europa toe te laten worden binnen de Europese Unie geharmoniseerd: EU rules on travelling with pets

Voor meer informatie, contacteer de Belgische Veterinaire Diensten in Brussel: Reizen met gezelschapsdieren


Welke medicatie mag ik meebrengen naar Japan?


Veelgebruikte medicijnen die in België zijn toegestaan, zijn mogelijk verboden om mee te nemen naar Japan, zelfs als u in het bezit bent van een voorschrift van uw arts.

Om het risico van arrestatie of detentie door de Japanse autoriteiten te vermijden, raden wij u aan de websites van de Japanse autoriteiten zorgvuldig te lezen en de instructies correct te volgen voordat u Japan binnenkomt:

Voor meer informatie, stuur een e-mail naar yakkan@mhlw.go.jp (in het Engels of in het Japans), met de volgende informatie:

 • De naam van het medicijn,
 • De ingrediënten van het medicijn,
 • De dosering en hoeveelheid
 • Uw e-mailadres
 • en alle andere relevante informatie


Welke procedures moet ik volgen als ik uit Japan vertrek?


De Ambassade beschikt niet over een lijst met maatregelen voor vertrek, maar indien u definitief Japan verlaat voor België of een ander land, dan dient u ons hiervan schriftelijk, met dag van vertrek, op de hoogte te brengen (zie "Schrapping uit de consulaire registers" in de rubriek Inschrijving). Uw gegevens zullen automatisch van onze database verwijderd worden na uw nieuwe inschrijving in de bevolkingsregisters van een gemeente in België of in de consulaire registers van een andere Ambassade of Consulaat van België

Het is in Japan wel noodzakelijk om uw vertrek te melden aan de lokale belastingdienst (als de werkgever dit nog niet heeft gedaan), evenals aan de sociale zekerheid/pensioen dienst, en de gemeente van uw huidige domicilie om te vragen of er nog een stap moet worden gezet.

Let op, als u bijdraagt voor uw pensioen (verplicht en inbegrepen in de betaling van de sociale zekerheid), moet u, hetzij van uw werkgever (indien afgetrokken van uw salaris), hetzij van het gemeentehuis in geval van rechtstreekse betaling, een “Pension Handbook” (uw basisch Pensioen Nummer) ontvangen. Meer informatie over een eventuele terugbetaling van uw bijdrage aan het pensioen in Japan: Lump-sum Withdrawal Payments